Met twee kopjes thee per dag jezelf slank drinken, dat is wat detoxtheeën ons beloven. En klinkt nippend afslanken niet héél aantrekkelijk? Voor veel vrouwen wel: zij laten de groene thee voor wat het is en storten zich op een kuurtje ‘detoxthee’ – kom maar door met die verbluffende resultaten! Teatoxen, om het beestje de juiste naam te geven, is gebaseerd op de claim dat het zou werken als een wondermiddel om slanker te worden. We zochten uit wat hiervan klopt.

Wat is detoxthee?

Terwijl de ingrediënten verschillen per merk, worden de doosjes thee verkocht als programma’s –durende van zeven dagen tot vier weken.

Een van de grootste merken beschrijft haar teatox als ‘een natuurlijke cleansing thee waar je je energiek en gemotiveerd van zal voelen, om je doelen te behalen’, terwijl een andere koploper claimt dat haar 14-daagse teatox-pakket ‘je lichaam van schadelijke giffen zal ontdoen en je zal helpen af te vallen’. Gewaagde claims. Heel gewaagd. En de prijs is waarschijnlijk gebaseerd op deze beloften, want teatoxen is niet bepaald goedkoop. Het gemiddelde tea-tox-theezakje kost ongeveer 47 cent, terwijl een zakje huismerk English Breakfast zo’n 3 cent kost.

Is detoxthee gevaarlijk?

Op het eerste gezicht lijken de gemiddelde ingrediënten van een teatox behoorlijk onschuldig: Chinese oolong thee, gember, ginseng – allemaal verantwoord en bewezen dat ze zorgen voor gezonde darmen. Maar dan is er een vrij onbekend ingrediënt`: senna genaamd. Je hebt er waarschijnlijk niet van gehoord, tenzij je eens naar de dokter bent geweest voor verstoppingsklachten. Het is een kruid dat chemicaliën bevat die sennosiden heten, die de wand van je darmen irriteren enzo een laxerend effect creëren. Het is medisch goedgekeurd voor het behandelen van constipatie en het legen van de darmen voor operaties. Het is de aanwezigheid van dit middel waar medische experts en voedingsadviseurs zich druk om maken. ‘Senna heeft een laxerend effect én kan zorgen voor een opgeblazen gevoel', vertelt voedingsdeskundige en personal trainer Mark van Essen. ‘Hierdoor denk je al snel: oh, het werkt echt! Je voelt namelijk dat er iets gaande is in je darmen.

'Er is totaal geen wetenschappelijk bewijs voor deze claims.'

Wat mensen niet weten is dat deze plant voor veel irritatie van de maag- en darmwand kan zorgen en krampen tot gevolg kan hebben. Er wordt geclaimd dat met detoxthee afvalstoffen, gifstoffen en zware metalen makkelijker door het lichaam worden afgebroken. Hierdoor voel je je fitter, gaat je huid meer stralen en val je ook nog eens een paar kilo af. Er is alleen totaal geen wetenschappelijk bewijs voor deze claim. De positieve onderzoeken die naar detoxthee zijn gedaan, wankelen ook aan alle kanten.’ En er is een grote kans dat de meerderheid van vrouwen die de thee inslaan, in de hoop op een strakke buik, daar niet bij stilstaan.

De effecten

Naast het ongemak van meer tijd op het toilet door-brengen (dat lijkt onvermijdelijk bij het teatoxen), zullen laxeermiddelen die niet zijn voorgeschreven zeker niet bijdragen aan je gezondheidsdoelen. De effecten van deze middelen beperken zich namelijk niet tot je maagdarmstelsel; spierkrampen, hoofd-pijn en zelfs depressieklachten kunnen ontstaan door de theekuur.

Helpt detoxthee bij het afvallen?

‘Het laxerende effect van detoxthee zorgt ervoor dat je vocht verliest, waardoor je slanker lijkt’, vertelt Van Essen. ‘Maar als je weer stopt, verdwijnen de resultaten als sneeuw voor de zon. Vaak zijn mensen tijdens een detoxkuur heel bewust bezig met hun eetpatroon: ze eten gezonder, eten minder, bewegen meer en laten alcohol staan. Het logische gevolg hiervan is dat je afvalt, met of zonder detox-thee. De vraag is dan of de plattere buik wordt veroorzaakt door de detoxthee of door het laxerende effect en het verlies van vocht. Je kunt je voor de lange termijn veel beter richten op een gezonde leef-stijl dan door een quick fix te willen met een teatox.’

Regelgeving

So far, so scary. En daarom de vraag: waarom worden deze producten niet beter gereguleerd? ‘De regelgeving omtrent detoxen is nu echt waarde-loos! Detox-bedrijven kunnen doen wat ze willen, met de producten die ze willen’, stelt Van Essen.‘Er wordt niet of nauwelijks gecontroleerd en in sommige gevallen klopt de etikettering niet. Juist omdat er weinig kennis en wetenschappelijk bewijs over dit onderwerp is, wordt het gedoogd. Gelukkig wordt de consument steeds slimmer en is het eenkwestie van tijd voordat de regelgeving wordt aangepast en men zich gaat beseffen dat een teatox geen wondermiddel is. Sterker: dat het vaak meer negatieve dan positieve effecten met zich meebrengt.’

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?