Dit is helaas alweer mijn laatste blog voor Women’s Health. Omdat dit de laatste is heb ik een belangrijke boodschap voor jullie en voor mezelf. Hoewel ik laatst vertelde dat ik altijd meer wil en beter wil worden als het om sport gaat, heb ik tijdens mijn ziekte heel erg ontdekt dat het nooit je hoofddoel moet zijn om constant te streven naar perfectie. Want weet je? Je bent als mens al goed zoals je bent. En dit is vooral een boodschap aan mezelf want hier ga ik namelijk nogal eens aan voorbij.

Slanker maakt niet automatisch gelukkiger

Natuurlijk zijn er verbeterpuntjes en kun je sterker of slanker worden. Maar laat dat nooit afhangen van je geluk. Toen ik 19 was, was ik een stuk zwaarder en dacht ik: ‘als ik ga afvallen word ik vast gelukkiger’. Niets bleek minder waar. Hoe meer ik begon af te vallen hoe strenger ik werd voor mezelf en hoe moeilijk het was om daar weer uit te komen. Natuurlijk vond ik mezelf mooier met 12 kilo minder, maar ook dat is niet per se de definitie van geluk.

Er was dan wel 12 kg af maar echt tevreden was ik nooit. Waarom eigenlijk niet? Gelukkig werd ik in de jaren daarna steeds iets wijzer en werd ik minder streng voor mezelf. Als ik nu foto’s terugzie van toen denk ik: wauw wat een mooi lichaam en wat een mooi meisje. Hoe hard is het om dat pas in te zien als je zo ziek wordt als ik? Dat wil ik jullie allemaal besparen. Ga eens voor de spiegel staan of pak er een foto van jezelf bij, kijk eens naar de positieve punten in plaats van altijd naar de negatieve punten. Want zelfs nu ik zoveel zwaarder ben, mijn haar eraf is en mijn lijf zoveel minder functioneert, vind ik van mezelf dat ik er nu wel mag zijn. Leuk vind ik het natuurlijk niet maar ik zorg wel dat ik mijn geluk hier niet meer vanaf laat hangen.

instagramView full post on Instagram

Je mag er zijn, echt!

Ik hoop dat een verhaal zoals dat van mij jullie bewust laat worden van het feit dat bezig zijn met je lichaam een leuke bijzaak is, maar laat dit nooit je hoofddoel zijn. Ik spreek uit ervaring, ook ik was, en ben soms, onzeker over mezelf. Ook ik ging ver voor mijn gewenste resultaat. En toen ik was waar ik wilde zijn werd ik keihard neergehaald door leukemie. Wat ik daarmee wil zeggen: je weet nooit hoe het leven loopt, als je denkt alle touwtjes in handen te hebben kun je alsnog zo hard getackeld worden in dit leven. Dus probeer te leven en vooral te genieten in het moment. Dit is ook zeker een boodschap aan mezelf. Probeer zoveel mogelijk te genieten, laat negatieve dingen achter je, richt je op het positieve en je zult zien dat dit je een blijer mens maakt!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?