We willen de beste zijn in ons werk. We willen een goede relatie, een leuk sociaal leven, regelmatig sporten, zelf koken (want: gezonder)… we moeten… we willen… we zullen... En we doen het ook nog allemaal, want we willen niks missen.

De keerzijde hiervan heet stress. Welke invloed heeft het op je gezondheid om zo vaak in de fight or flight-modus te staan? Vergroot het je risico op hart- en vaatziekten? We vroegen het aan Jeanine Roeters van Lennep, hart- en vaatziekten internist van het Erasmus UMC.

Stress en hart- en vaatziekten

Zoek je naar tips om het risico op hart- en vaatziekten te downgraden, dan kom je er al snel achter dat je jouw stress-knop naar een lager volume moet draaien. Ook de Hartstichting wijst erop dat je het risico op hart- en vaatziekten kunt verkleinen door langdurige en hevige kortdurende stress te voorkomen.

Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen gezonde en ongezonde stress. Die ongezonde stress ontstaat doordat je lichaam onvoldoende tijd krijgt om te herstellen. Je krijgt dan te maken met een versnelde hartslag en ademhaling, vermoeidheid en een gebrek aan energie, veel of juist weinig eetlust, hoofdpijn en/of spierpijn. Daarnaast kun je ook last hebben van zweten, slaapstoornissen, hoge bloeddruk en duizeligheid. Klinkt niet helemaal gezond. En dat is het dus ook niet.

Wat is de invloed van stress op ons hart?

Er zijn volgens Roeters van Lennep steeds meer aanwijzingen dat stress gerelateerd is aan hart- en vaatziekten. Er is zelfs onderzoek gedaan met MRI scans. Helaas niet specifiek voor vrouwen, maar het geeft wel een duidelijk inzicht.

'Vroeger was stress vooral iets ‘vaags’, maar er wordt tegenwoordig steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van stress,' laat Roeters van Lennep ons weten. Die invloed is er wel degelijk, het is alleen lastig om daadwerkelijk aan te tonen dat stress in verband staat met hart- en vaatziekten.

Artikel gaat verder onder de video

De beste tips tegen (prestatie)druk en stress

preview for De beste tips tegen druk en stress

Er zijn tegenwoordig wel betere technieken om echt in kaart te brengen dat je van stress hart- en vaatziekten krijgt. Je zou verwachten dat er in de maatschappij waarin we leven een stijgende lijn te zien is in de frequentie van stress. Ook zou je denken dat die toename van stress met de huidige technieken duidelijk waarneembaar is. Toch geeft de internist aan dat dit niet helemaal op die manier te zeggen is.

De positieve keerzijde van onze maatschappij

De hedendaagse maatschappij heeft niet alleen negatieve invloed op het hart. Roeters van Lennep: 'Ik denk dat er wel meer awareness is gekomen voor het feit dat vrouwen andere klachten kunnen hebben dan mannen.'

Vrouwen kunnen daarbij klachten ervaren die niet direct worden gezien als symptomen van hart- en vaatziekten. Denk hierbij aan pijn tussen de schouderbladen, misselijkheid en maagklachten.

'Vroeger ontbrak die awareness en als vrouwen zonder de kennis iets niet signaleren, dan gaan ze ook niet naar de dokter toe. Ik denk dat het wel heel goed is dat vrouwen zich ervan bewust zijn,' vervolgt ze.

Op welke manier de dagelijkse stress precies een rol speelt bij hart-en vaatziekten is nog moeilijk te zeggen. De aandacht rondom hart-en vaatziekten is een positieve trend die je nu ziet. Als vrouwen niet naar de dokter gaan, dan kunnen ze niet geholpen worden.

De eerste stap is dat ze zich melden. De huidige maatschappij zorgt er dus voor dat de stresslevels verhogen, maar óók dat er meer bekendheid komt rondom hart-en vaatziekten, waardoor het eerder wordt gesignaleerd.

En dat is dan weer positief.

Ontspanning
olie
Etherische Olie Lavendel

Biologische lavendelolie.

Shop

bol.com
ontspannen
Magnesium Kristallen

Ook goed bij vermoeide spieren.

Shop

Bol.com
sonos speaker
Sonos Move - Bluetooth speaker

Te bedienen met je telefoon.

Shop

bol.com
ontspannen
Diffuser

Aroma diffuser voor die lavendelolie.

Shop

Bol.com